Corporate Innovators

Over de wendbare organisatie, employer branding en het echt benutten van je corporate innovators


Corporate Rebels
Cultuurinnovatie: zet je Corporate Innovators in, werk ze niet tegen!

Wij dagen professionals uit, omdat wij geloven dat je alleen met elkaar kunt groeien. Door kennis te delen en kennis van anderen tot je te nemen. Iets wat je alleen voor elkaar krijgt door actief hiermee bezig te zijn. RUMBOLD verbindt professionals met elkaar binnen communities en laat hen ervaren wat dat samen groeien is. 

Wij geloven dat een ondernemende mindset onontbeerlijk is in onze maatschappij. Wij trainen mensen en organisaties om deze mindset te krijgen. Dat doen we met een focus op young minds, omdat zij degene zijn die hun organisatie in beweging kunnen krijgen en kunnen meenemen naar een cultuur van innovatie en ondernemerschap.


Ontvang de brochure

Vul hieronder je gegevens in en ontvang de brochure met meer informatie in je mail!

Brochure Corporate Innovator Program

Voel je ook de druk uit de markt om vernieuwend te blijven? Ben je bang ingehaald te worden door andere organisaties? Maak jij je wel eens zorgen of je in de nabije toekomst nog wel aantrekkelijk bent voor zowel klanten als medewerkers? Zeer terecht.

Wij hebben de ingrediënten voor een innovatiecultuur en dat begint met vijf medewerkers van jouw organisatie. In dit artikel krijg je dan ook inspiratie voor:

 • Een praktische aanpak die jou kan helpen het voorbeeld te worden van de wendbare organisatie;
 • Hoe je tegelijkertijd je employer brand aantrekkelijk maakt;
 • Hoe je talent, hierna te noemen "Corporate Innovator", maximaal kan inzetten.

Wat is de wendbare organisatie?

Om niet ingehaald te worden door andere organisaties en tegelijkertijd klanten en medewerkers te verliezen is een wendbare manier van organiseren de norm geworden. Bedrijven als ING, buurtzorg en GME zijn hierin goede voorbeelden geworden! Deze bedrijven bevestigen dat je de wendbare organisatie kan worden. De wendbare organisatie voldoet aan de volgende punten:

 1. De wendbare organisatie is een organisatie die snel op veranderingen kan reageren.
 2. Deze organisaties werken kort cyclisch en zelfsturend en doen dat vooral naar aanleiding van klantfeedback.
 3. In tegenstelling tot de traditionele manier van organiseren beginnen wendbare organisaties zonder dat het eindresultaat vast staat, DOEN ze vooral en documenteren ze weinig.
 4. Tenslotte weten wendbare organisaties flexibel om te gaan met prioriteiten en doelstellingen.

Praktijkvoorbeeld van de wendbare organisatie

De negatieve praktijkvoorbeelden zoals een Kodak en Nokia hebben de meeste inmiddels wel gehoord. Daarom hier een positief voorbeeld van de wendbare organisatie. Als wereldwijd merk binnen de fastfoodsector bedient deze organisatie dagelijks 68 miljoen klanten. Inderdaad, heb je er ooit bij nagedacht dat McDonald’s een goed voorbeeld is van de wendbare organisatie? McDonald’s heeft zich regelmatig moeten aanpassen aan veranderende eisen van eindgebruikers: gezondheid, dierenwelzijn, milieu en arbeidsomstandigheden.

Om dat te kunnen doen moesten ze wel wendbaar werken: werkt iets niet dan stoppen ze direct, is een experiment een succes dan rollen ze het zo snel mogelijk uit naar andere restaurants! Misschien herken je hun experimenten wel: de touchscreens voor het plaatsen en betalen van bestelling. Of, de internationale concepten als de McCafé en de Salad Bar worden nu in verschillende filialen getest. Zo zet McDonalds nog meer in op de beleving van de klant.

Hoe wordt jouw organisatie een wendbare organisatie en aantrekkelijke employer brand?

Om een wendbare organisatie en een aantrekkelijk brand te worden is de enige innovatie die er toe doet, de innovatie in cultuur en gedrag: hoe snel reageer je op veranderingen. Je hebt wendbare medewerkers nodig die ondernemend zijn, met je meedenken en vooral handelen. Corporate Innovators noemen wij ze, de vriendelijk tegendraadse collega’s die je helpen met innoveren en wendbaarheid. Elke organisatie beschikt over deze Corporate Innovators.

Corporate Innovators haal je met moeite binnen en door de vastgeroeste cultuur, ook al wil je het zelf niet toegeven, worden deze Corporate Innovators ook brave medewerkers. Corporate Innovators moet je koesteren, zij zorgen ervoor dat innovaties ontdekt worden, wendbaarheid gedijt en dat innoveren in het DNA van je organisatie komt.

Maar om dit te bereiken zal je je cultuur moeten aanpassen. Want alleen door je cultuur en personeel te innoveren blijft jouw organisatie toekomstbestendig. En dat doe je van binnenuit…’ondergronds’.

De employee journey van de Corporate Innovator

Voordat we de oplossing induiken geven we je eerst de employee journey van de doorsnee Corporate Innovator om begrip te krijgen voor hoe zij jou als werkgever ervaren. Jij kan hier je voordeel mee doen dus laten we ons verplaatsen in de schoenen van een nieuwe medewerker, de potentiële corporate innovator…

Stel je eens voor.. Jij bent gedreven om betekenisvol te zijn, impact te maken en volop betrokken te zijn bij je werkgever. Maar eenmaal aan het werk loop je er vrij snel tegenaan dat je niet helemaal jezelf kan blijven omdat je aan de norm van je werkgever moet voldoen. De drang om het verschil te maken brokkelt af, net zoals je authenticiteit. Dit komt doordat je langzaam het gedrag van je omgeving bent gaan kopiëren. Je bent je emoties gaan aanpassen, je draagt inmiddels de ‘juiste’ kleding en je bent het inmiddels routinematig eens met je manager.. Zo verdien je uiteindelijk een plek hoger in de hiërarchie en verwacht je hetzelfde van de mensen onder je. Doodzonde. Zo blijft de ‘volg-cultuur’ in stand, terwijl je die creërende cultuur hard nodig hebt..!

Hoe wil je ooit de strijd winnen en betekenisvol blijven in deze constant veranderende wereld als je alleen maar mag volgen... Inderdaad, dat is niet aantrekkelijk en dan ga je als corporate innovators op zoek naar iets beters en stroom je uit.

Wat wil jij als HR- of innovatiemanager?     

Jij wilt juist het innovatievermogen van je organisatie vergroten en een aantrekkelijke werkgever zijn zodat jij die getalenteerde Corporate Innovators kan laten landen en weet te behouden. Jij wilt weten hoe jij als organisatie de hoekstenen van jullie innovatiecultuur kunt bouwen en ook wil je overbrengen waarom een innovatiecultuur zo belangrijk is. Een innovatiecultuur stimuleert namelijk de ondernemersmentaliteit van je medewerkers.

Het tot stand brengen van een innovatiecultuur vergt veel energie in het overwinnen van de organisatorische en bestuurlijke processen. Jij hebt daar:

 • creativiteit,
 • passie,
 • ondernemerschap voor nodig.

Het is een mindset die de koers van een organisatie kan veranderen!

Creëer een aantrekkelijk speelveld voor innovatie en wendbaarheid: ga ‘ondergronds’

Een ondergrondse aanpak voor innovatie en wendbaarheid  betekent dat:

 • Dat een kleine groep mensen uit jouw organisatie, onder de radar, gerichte acties opzetten en uitvoeren.
 • Deze zijn gericht op het vergroten van ondernemend, innovatief en wendbaar gedrag.
 • De acties zijn niet incidenteel, maar worden geregisseerd door de projectgroep.
 • De acties worden gekozen aan de hand van de Dutch design thinking methodiek die bij uitstek mensgericht ondernemerschap praktisch en toepasbaar maakt.

Hoe creëer je het speelveld voor innovatie en wendbaarheid? Met de ondergrondse aanpak:

De projectgroep bestaat uit degene die voorop lopen met betrekking tot innovatie en graag het verschil willen maken… daar heb je ze: de Corporate Innovators. De projectgroep opereert ondergronds om het rebelse karakter van de acties te vergroten. Ook helpt het om de boel niet op stelten te zetten en toch wendbaarheid te organiseren. De projectgroep gaat ondergronds om kansen te spotten en deze om te zetten in waarde voor de organisatie. Daarna komen ze op gezette tijden bovengronds om andere binnen de organisatie te inspireren en te activeren om ook exponentieel mee te bewegen. Een grotere groep gaat tenslotte weer ondergronds en zo wordt de ondergrondse beweging steeds groter: van early adaptors tot je interne massa markt. Deze betekenisvolle, wendbare en impactgedreven manier van werken is wat jouw organisatie aantrekkelijk gaat maken.

Je vertelt ze vooral wát moet gebeuren, niet hóe. Zo kunnen ze zichzelf blijven.  

Maar hoe ga jij dit doen?

Het Corporate Innovator Program

Vijf corporate innovators uit jouw organisatie gaan samen met 20 rebellen uit andere branches ondergronds. De corporate innovators gaan voor de eigen organisatie op een geheime missie, om samen met een stille leider (de interne opdrachtgever) de organisatie te transformeren naar ondernemend, wendbaar en adaptief. Gedurende deze missie zal je zien dat de nieuwsgierigheid binnen de organisatie groeit, er nieuwe verbindingen tussen collega’s ontstaan, er een olievlek van innovators ontstaat en dat de mindset binnen de organisatie een ondernemende mindset wordt.

Te mooi om waar te zijn? Ervaar het zelf en daag ons en jouw organisatie uit om ondernemerschap te prikkelen.

Schrijf je in!

Onze ervaring met het ontwerpen van meerdere programma's en innovatieprojecten voor bedrijven zoals Ministerie van Defensie, Summa Collega, Provincie Noord-Brabant en anderen, heeft ons ertoe gebracht een innovatie transformatie programma te ontwikkelen dat de basis is van een innovatiecultuur en waar de leerresultaten voor organisaties en zijn werknemers worden verhoogd. Zo ontstaat een plek waar je wilt werken, waar je wendbaar bent en innoveert.

Gratis informatiemiddag

Wil je meer weten over dit programma en wat het voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Kom dan naar de informatiemiddag! Deze vindt plaats op donderdag 14 juni van 16.00 tot 18.00 uur op locatie van STUDIO.WHY in Oisterwijk.